Працюють 10 мільйонів, пенсіонерів — вже 11 мільйонів: Україна стрімко втрачає людський капітал

Працюють 10 мільйонів, пенсіонерів — вже 11 мільйонів: Україна стрімко втрачає людський капітал

Війна нещадно виснажує Україну, і справа не лише у руйнуваннях та втратах на полі бою. Ми стрімко втрачаємо найцінніше — людський капітал. За останніми даними, в Україні працюють лише 10 мільйонів осіб, тоді як пенсіонерів вже 11 мільйонів.Війна нещадно виснажує Україну, і справа не лише у руйнуваннях та втратах на полі бою. Ми стрімко втрачаємо найцінніше — людський капітал. За останніми даними, в Україні працюють лише 10 мільйонів осіб, тоді як пенсіонерів вже 11 мільйонів.

  Для розвитку економіки та соціальної сфери нам необхідно залучення ще принаймні 4,5 мільйона додаткових працівників в горизонті 5 років — і це з урахуванням цифровізації та автоматизації традиційних секторів економіки.

При цьому у нас триває мобілізація і чималий людський ресурс ще додатково буде вилучений з економіки. Ситуація загрозлива і це не просто цифри. Уявіть собі - укомплектованість штату в українських підприємствах близько 75%. А на деяких підприємствах, де я є співвласником, вона і зовсім впала до 50%.

  Тобто, загалом, українському бізнесу не вистачає чверті персоналу, що зрештою суттєво впливає на продуктивність і на спроможність виробляти продукцію та експортувати її. Звісно, що це напряму впливає на податки, які збирає держава і, відповідно, на спроможність фінансувати українське військо. І це все відбувається при тотальному дефіциті бюджету.

Посилання на статтю - https://biz.nv.ua/ukr/experts/katastrofichna-nestacha-lyudey-v-ukrajini-nemaye-chasu-na-populistichni-rishennya-novini-ukrajini-50427064.html

Ссылка на статью - https://biz.nv.ua/experts/katastroficheskaya-nehvatka-lyudey-v-ukraine-net-vremeni-na-populistskie-resheniya-novosti-ukrainy-50427064.html